مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشتر برای بازگرداندن دسترسی رو به کاهش تیم بازرسی خود به سایتهای هستهای ایران از تهران بازدید کرد اما این بازدید ناموفق بود
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین چهارشنبه 19 بهمن در صفحه توییتر خود نوشت که بنبست مذاکرات وین درباره احیای برجام با «تنشافزایی غیرقابل کنترلی» همراه شده است.
این اظهارات نماینده روسیه در مذاکرات متوقفشده برجام در حالی است که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز گذشته در موسسه «چتم هاوس» در لندن گفت، او و مقامات مسئول در برنامه هستهای ایران باید صحبت کنند و خیلی زود باید این گفتوگوها عملی شود.
پیشتر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش محرمانهای که برای اعضای عضو این سازمان ارسال کرده بود، از اقدام مخفیانه ایران به تغییر ساختار آبشارهای سانتریفیوژها در سایت فردو جهت دستیابی به غنیسازی 60 درصدی اورانیوم خبر داده و شدیدا از این رویکرد ایران انتقاد کرده بود.
این اقدام ایران پس از حمله پهپادی به تاسیسات نظامی در اصفهان انجام شد که به گفته برخی رسانههای بینالمللی توسط اسرائیل انجام شده است.
گروسی قبلاً در تلاش برای بازگرداندن دسترسی رو به کاهش تیم بازرسی خود به سایتهای هستهای ایران از تهران بازدید کرده بود، اما این بازدید نیز ناموفق بود.
برخلاف این اظهارات، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری اخیرش درباره مذاکرات برجام گفت که «مذاکرات هستهای و رفع تحریمها همچنان به قوت خود باقی است و پیامها در سطوح مختلف رد و بدل میشود.»
از سویی، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دوشنبه 17 بهمن به روزنامه «وال استریت ژورنال» گفت، او تلاشهای خود را برای احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» متوقف نخواهد کرد.
بورل خاطرنشان کرد: «برای جلوگیری از تبدیل جمهوری اسلامی به کشوری هستهای، تا جایی که من میدانم هیچ طرح جایگزینی به جای این توافق وجود ندارد.»
والاستریت ژورنال در این زمینه نوشت، همزمان با افزایش بیتفاوتی دولت بایدن به سرنوشت برجام، منتقدان این توافق هستهای معتقدند که تلاشهای جوزپ بورل در چارچوب «دلبستگی» اروپا به این توافق است.
پس از خیزش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی، ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که احیای برجام دیگر در دستورکار دولت بایدن نیست.
در همین رابطه، مارک فیتزپاتریک، دیپلمات پیشین آمریکایی و پژوهشگر «موسسه تحقیقات راهبردی» گفت، دلیل اصلی اینکه مذاکرات غرب با ایران برای احیای توافق هستهای 2015 به بنبست رسید این بود که سپاه پاسداران خواهان احیای «برجام» نبود.
فیتزپاتریک در مصاحبه با خبرگزاری «فاکس نیوز» تصریح کرد: «به نظرم مقامات ایران در نهایت به این نتیجه رسیدند که برجام آن چیزی که میخواهند را عایدشان نمیکند. [طی مذاکرات] مصالحههایی [از سوی غرب] شد تا سقف مورد نظر آنها رعایت شود، اما آنها با درخواستهای جدیدتر سقف را باز هم بالاتر بردند.»
تهران علاوه بر درخواست ضمانت از واشینگتن مبنی بر عدم خروج دولت این کشور از هرگونه توافق احتمالی مجدد، از آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز خواست که تحقیقات درباره فعالیتهای پیشین غنیسازی اورانیوم در تاسیسات مخفی خود را متوقف کرده و تحقیقات جدیدی را نیز آغاز نکند.