۱۴۰۰ مهر ۱۶, جمعه

‘درخواست فعالان حقوق بشر از پلیس اسکاتلند برای بازداشت ابراهیم رئیسی’

تجمع اعتراضی مخالفان جمهوری اسلامی ایران علیه ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی مقابل دادگاه لاهه، تابستان ۱۴۰۰

یک روزنامه بریتانیایی گزارش داده که شماری از فعالان حقوق بشر و خانواده‌های اعدامیان از پلیس اسکاتلند خواسته‌اند در صورت ورود ابراهیم رئیسی به گلاسکو برای شرکت در اجلاس تغییر اقلیم، او را به اتهام جنایت علیه بشر بازداشت کند.

خبرنگار روزنامه تایمز، چاپ لندن، می‌گوید با فعالان سیاسی که نامه «رسمی» درخواست بازداشت رئیس‌جمهور ایران را به پلیس داده‌اند، صحبت کرده و آنها این موضوع را تایید کرده‌اند.

بیست و ششمین اجلاس تغییر اقلیم سازمان ملل به نام کپنهاگ ۲۶ قرار است در طول بیش از یک هفته در گلاسگو در اسکاتلند برگزار شود. نشست سران کشورها در تاریخ ۱۰ و ۱۱ آبان خواهد بود و به گزارش رسانه‌های ایران ابراهیم رئیسی هم به این نشست دعوت شده است.

آقای رئیسی متهم است که در اعدام جمعی زندانیان سیاسی در دهه شصت ایران نقش داشته است. گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر و سازمان عفو بین‌الملل هر دو خواستار تحقیق درباره نقش ابراهیم رئیسی در اعدام‌های تابستان ۱۳۶۷ هستند.

ابراهیم رئیسی بعد از شروع ریاست جمهوری در مرداد ماه امسال تا کنون فقط یک سفر خارجی به دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، داشته اما از سفر به نیویورک، برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، امتناع کرده است. ریاست جمهوری ایران اعلام کرده به دلیل همه‌گیری کرونا آقای رئیسی به آمریکا نرفته است اما در همان زمان او به تاجیکستان سفر کرد.

روزنامه تایمز در هفتم اکتبر به نقل از استران استیونسون، سیاستمدار محافظه‌کار و نماینده سابق اسکاتلند در پارلمان اروپا نوشته که او درخواست رسمی بازداشت آقای رئیسی را به پلیس اسکاتلند تحویل داده است. آقای استیونسون خواستار بررسی اتهامات آقای رئیسی در زمینه «نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت» شده است.

آقای استیونسون گفته که پنج نفر از اعضای خانواده زندانیان سابق که تحت شکنجه بوده و اعدام شده‌اند، این درخواست را مطرح کرده‌اند.

رئیسی درباره اتهام ‘جنایت علیه بشریت’: به عنوان قاضی باید تشویق شوم

فعالان حقوق بشر از جمله عفو بین‌الملل اعتقاد دارند که بریتانیا می‌تواند دستور بازداشت ابراهیم رئیسی را صادر کند. آنها به بازداشت آگوستو پینوشه، دیکتاتور شیلی، استناد می‌کنند.


۱۷ اکتبر سال ۱۹۹۸ دولت بریتانیا با حکم یک قاضی در اسپانیا آگوستو پینوشه، رئیس‌جمهور سابق شیلی را در خاک خود بازداشت کرد. او برای درمان به لندن رفته بود و دیگر رئیس‌جمهور نبود. اما دادگاهی دیگر در بریتانیا حکم داد که هنوز از مصونیت یک رئیس‌جمهور سابق برخوردار است و باید به جای آنکه برای محاکمه به اسپانیا سپرده شود، به آرژانتین بازگردانده شود.

در نهایت بعد از دعوای حقوقی طولانی دولت بریتانیا او را آزاد کرد.

شهادت اولین فرزند در دادگاه حمید نوری؛ ‘گل‌های داوودی داستان اعدام پدرم بود’

از زمان بازداشت حمید نوری، معروف به حمید عباسی، در سوئد، امید خانواده‌ و بازماندگان زندانیان اعدام شده در دهه شصت در ایران برای دادخواهی افزایش یافته است.

آقای نوری یکی از دادیاران زندان گوهردشت، به اتهام «جنایت علیه بشریت» و نقش داشتن در شکنجه و اعدام جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ هنگام سفر تفریحی به سوئد در فرودگاه بازداشت شد.

دادگاه او در جریان است و تا کنون شاهدان زیادی علیه او شهادت داده‌اند. در دادگاه چند بار نام ابراهیم رئیسی هم برده شده که به گفته شاهدان به عنوان یکی از قضات «هیات مرگ» حکم اعدام زندانیان را در دادگاه‌های «صحرایی چند دقیقه‌ای» صادر می‌کرد.

آقای رئیسی در اولین مصاحبه مطبوعاتی خود بعد از پیروزی در انتخابات از عملکردش در مقام قاضی دفاع کرد و گفت «با کسانی که دست به اقدام داعشی و ضد بشر زدند» برخورد کرده است و بابت این عملکرد باید مورد تشویق قرار گیرد.