ازامروز،هفته هشتم رقابتهای لیگ برترفوتبال ایران آغاز میشود. هفتهای که فدراسیون فوتبال، در اوج سرکوبهای معترضین به قتل «مهسا امینی»، آن را «هفته گرامیداشت نیروی انتظامی» نامگذاری کرده است.
آیا میتوان پذیرفت که فدراسیون فوتبال ایران که زیر نظر «مهدی تاج»، از عناصر سابق اطلاعات سپاه اصفهان اداره میشود، مستقل و منفک از سیاست است؟
از اقدامات فدراسیون امنیتی انتظامی فوتبال ایران چه میدانیم؟
امروز (پنجشنبه) در قائمشهر و تهران دو دیدار از لیگ برتر برگزار خواهد شد؛ هر دو مسابقه پشت درهای بسته.
جمعه نیز شش دیدار در شهرهای تهران، انزلی، کرمان، رفسنجان، مسجد سلیمان و اصفهان برگزار خواهد شد؛ همه بازیها بدون حضور تماشاگران.
فدراسیون فوتبال ایران تاکنون دلیل رسمی برگزار شدن مسابقات لیگ برتر پشت درهای بسته را اعلام نکرده است. اما به باشگاههایی مانند استقلال، پرسپولیس، سپاهان و تراکتور که تیمهایی پرطرفدار هستند گفته شده از هرگونه تجمع تماشاگرانشان پشت درهای ورزشگاهها نیز جلوگیری کنند.
اعتراضات سراسری در ایران که از سوی جمهوری اسلامی به «اغتشاشات» لقب گرفته است، دلیل بسته شدن درها به روی تماشاگران است.
هرچند در فضای کنونی جامعه، میلی برای تماشای مسابقات فوتبال هم وجود ندارد، اما فدراسیون فوتبال ایران، حق اولیه حضور تماشاگران در ورزشگاهها را به دلایلی غیرورزشی از آنها سلب میکند.
همزمان، «مهدی تاج» رییس فدراسیون فوتبال ایران، هفته هشتم رقابتهای لیگ برتر ایران را به نام «گرامیداشت نیروی انتظامی» نامگذاری میکند. نهادی که نیروهایش به صورت مستقیم در قتل «مهسا امینی» نقش داشتند و ردپای آنها در سرکوب، شکنجه و کشتار معترضین در ایران هم به چشم میخورد.
آیا نهادهای حقوق بشری، از وابستگی فوتبال ایران به سپاه اطلاع دارند؟
«شما مکررا تعهد عمومی دادید که فیفا این موارد نقض فاحش حقوق بشر را حل خواهد کرد، اما متاسفانه ما به این نتیجه رسیدهایم که همه اینها حرفها و وعدهها پوچ بوده است.»
این بخشی از پایانبندی نامه یک تشکل حقوق بشری به نام «ورزشگاههای باز» بود خطاب به «جیانی اینفانتینو» رییس فدراسیون جهانی فوتبال. گروهی که از رییس فیفا طی نامهای خواستهاند تیم ایران را از حضور در جامجهانی ۲۰۲۲ قطر محروم کند. به چه دلیل؟ «نقض مکرر حقوق زنان»، «سرکوب و تبعیضهای جنسیتی» و «دستگیری خبرنگاران و عکاسان ورزشی.»
آنچه تاکنون پیش چشم نهادهای حقوق بشری یا فعالین این حوزه قرار گرفته است، در ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها، یا گاهی بازداشت خبرنگاران ورزشی در ایران خلاصه میشود.
در هفتههای گذشته، توجه نهادهای حقوق بشری تا حدودی متوجه سرکوبهایی شده است که در خیابانهای ایران توسط نیروهای انتظامی، سپاه و بسیج صورت گرفته است. اما همین نهادها از آنچه مدیران سپاه در فوتبال ایران رقم زدهاند بیاطلاع هستند.
۳۰شهریور، منابع خبری «ایرانوایر» از باشگاه سپاهان خبر دادند که «محمدرضا ساکت» مدیرعامل این باشگاه تمامی ورزشکاران این تیم را تهدید کرده است که در صورت همراهی با موج اعتراضات مردمی، آنها را اخراج کرده و به نهادهای امنیتی معرفی خواهد کرد.
۱۳مهر «ایران اینترنشنال» گزارش داد که پس از اعلام حمایت «پیام نیازمند» از خیزش سراسری مردم، اینستاگرامش از دسترس خارج شده، در بازی قبل در ترکیب قرار نگرفت و در تمرینات هم حضور نداشته و به دستور مدیرعامل این باشگاه در اختیار حراست باشگاه قرار گرفته است.
محمدرضا ساکت، مدیر نزدیک به مهدی تاج و از نیروهای بسیج اصفهان در دهه ۶۰ خورشیدی است. «محمد مایلیکهن» در برنامه ۹۰ مدعی شده بود که محمدرضا ساکت، از رانندگی «محمد ترکان» به مدیرعاملی باشگاههای اصفهان رسید.
قوانین فدراسیون جهانی فوتبال میگوید بازیکنان فوتبال آزاد هستند در هرگونه فعالیت مدنی شرکت کنند. به این شرط که این فعالیتها در تضاد با قوانین حقوق بشری فیفا در زمینههای نژادی، جنسیتی، قومیتی یا مذهبی نباشند.
باشگاهها و فدراسیون فوتبال ایران، طی چهار دهه اخیر یا زیر نظر نهادهای حکومتی و امنیتی اداره شدهاند، یا مدیرانی از جنس سپاهپاسداران را به عنوان رییس یا اعضای هیات مدیره خود دیدهاند.
تاکنون یک سوال برای جامعه فوتبال جهان وجود داشت؛ سپاه در ایران از فوتبال چه میخواهد؟
در حقیقت نقش سپاه و نیروهایش چه در باشگاهها و چه در فدراسیون فوتبال، بهخصوص از زمان قدرت گرفتن مهدی تاج در فدراسیون فوتبال در سال ۱۳۸۶ در اتفاقاتی مانند آبان ۹۸ حمله موشکی به هواپیمای اوکراینی یا همین اعتراضات سراسری مشخص میشود؛ بازیکنان تهدید میشوند و ورزشگاهها خالی از تماشاگر.
آیا یک بهایی میتواند در ایران فوتبال بازی کند؟
نامگذاری هفته پانزدهم لیگ برتر فوتبال ایران به نام نیروهایی که طی هفتههای گذشته به فجیعترین شکل ممکن شهروندان ایرانی را سرکوب کردهاند، با بند پانزدهم اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال مغایرت دارد.
در بند پانزدهم اساسنامه فیفا در بخش «اساسنامه انجمنها (فدراسیونهای عضو) میخوانیم: اساسنامه انجمنهای عضو باید با اصول حکمرانی خوب منطبق باشد و به ویژه حداقل حاوی مقررات مربوط به موارد زیر باشد:
الف) در مسائل سیاسی و مذهبی بیطرف باشند. ب) منع همه اشکال تبعیض. ج) مستقل بودن و اجتناب از هرگونه مداخله سیاسی و د) اطمینان از مستقل بودن نهادهای قضایی (تفکیک قوا)
در بند اول، فوتبال ایران با سیاست و تبعیضهای مذهبی پیوند خورده است؛ شهروندان بهایی از سوی سازمان لیگ حرفهای فوتبال ایران، کارت بازی دریافت نمیکنند. طی دهههای پس از انقلاب، هیچ شهروند بهایی موفق نشده است در لیگهای ایران بازی کند. «رامک صافی» یکی از بازیکنان بهایی فوتبال ایران و متولد ارومیه بود که مجبور شد فوتبالش را در تیمهای آمریکایی پیگیری کند.
در بند دوم، موضوع زنان و محدودیت ورود آنها به ورزشگاهها را ابتدا تمام جهان شنید و بعد فیفا.
در بند سوم، فدراسیون ایران توسط افراد و نهادهای سیاسی و امنیتی اداره میشوند.
در بند چهارم نیز میتوان به بازداشتهای بیوقفه بازیکنان فوتبال، یا بازخواست آنها برای همراه شدن با موج اعتراضات مردم اشاره کرد.
فدراسیون فوتبال ایران، معجونی از نقض ماهیت بند پانزدهم اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال است.